Francouzský cibulový koláč je v podstatě jednodušší verze italské pizzy. Skvělá chuť a možnost přidat do tohoto koláče cokoliv, co jen chcete, z něj dělá velmi oblíbenou verzi. Někdy se mu říká také quiche a existuje hned spousta verzí. Jde o slanou verzi koláče a oblíbí si jej opravdu všichni, od malých až po ty velké. Jak si připravit hned několik verzí této slané pochoutky? Jak připravit pravý francouzský nebo se zakysanou smetanou? Vyzkoušejte tyto recepty.
Jednoduchý francouzský cibulový koláč
- 500g hladké mouky + na posypání
- 250g másla
- 2 vejce
- 50ml vody
- 400g žlutého hrachu
- Rostlinný olej
- 150g cibule
- 150g pórku
- Sůl, mletý pepř
- 250ml smetany
- 250ml mléka
- 5 vajec
- 1 Camembert
Na těsto smíchejte mouku, máslo, dvě vejce, vodu, sůl a připravte hladké těsto, které dejte do lednice alespoň na dvě hodiny. Poté těsto vyválejte, dejte do pečící formy, která je vytřená olejem. Co je navíc, odřízněte a propíchejte vidličkou, díky čemuž uniká pára. Na těsto dejte alobal a na něj nasypte suchý hrách, díky čemuž těsto má svůj tvar.
Pečte v troubě na 180 stupňů asi 25 minut, nechejte vychladnout a poté dejte pryč hrách. V pánvi rozpalte trochu oleje a přidejte na nudličky nakrájenou cibuli. Pórek nakrájejte na kolečka a dejte na dvě minuty vařit v horké vodě. Sceďte, nechte okapat a přidejte cibuli, osolte, opepřete a promíchejte.
Ve velké míse promíchejte smetanu, mléko a vejce. Osolte a opepřete. Přidejte na upečené těsto, přidejte sýr nakrájený na plátky, přelijte směsí smetany a mléka a dejte péct do trouby na 180 stupňů asi 25 minut.
Recept na cibulový koláč z listového těsta
- 400g listového těsta
- 500g cibule
- 3 polévkové lžíce olivového oleje
- 2 polévkové lžíce sušeného tymiánu
- 3 vejce
- 300 ml mléka
- 100g ementálu
- Sůl a mletý pepř
Troubu předehřejte na 190 stupňů. Rozválejte listové těsto do kruhového tvaru, vyložte koláčovou formu a dejte na deset minut do lednice odpočinout. Přidejte fazole na zatížení a pečte asi deset minut. Dejte bokem vychladit a mezitím připravte náplň. Nakrájejte cibuli na nudličky, přidejte na rozpálený olej a restujte. Přidejte tymián, pepř, sůl a opékejte, dokud nebude mít zlatavou barvu.
Nechte vychladnout a bokem v misce smíchejte vejce, mléko, pepř a půlku sýra. Vychladlou cibuli rozprostřete na těsto a zalijte směsí vajec, mléka a sýre. Na koláč přidejte zbytek sýra a pečte asi čtyřicet minut, aby bylo těsto křupavé a náplň krásně pevná.
Alsaský cibulový koláč
- Čerstvý kravský sýr
- Slanina
- Cibule
- 3 stroužky česneku
- Sůl, mletý pepř
- 400g hladké mouky
- 1 dcl vody
- ¾ kostky droždí
- 1 olivový olej
Do mísy nasypte mouku, droždí, sůl, vodu a olivový olej, vypracujte těsto. Dejte do lednice na hodinku vykynout a mezitím připravte směs. Na pánvi orestujte slaninu, cibuli. Přidejte sýr, sůl, pepř a česnek nakrájený na plátky. Těsto rozválejte, dejte na plech a potřete sýrovou směsí. Přidejte cibuli a slaninu a pečte v troubě na 220 stupňů.
Nejlepší cibulový koláč se slaninou a zakysanou smetanou
- 2 kelímky zakysané smetany
- 1 plátek česneku
- Sůl, mletý pepř
- 1 hrst anglické slaniny
- 3 cibule
- 1 polévková lžíce oleje
- 15g másla
- 250g hladké mouky
- 1,5 dl teplé vody
- 1 čajová lžička cukru
- 20g kvasnic
Do teplé vody rozdrobte droždí, přidejte cukr, promíchejte, aby vzešel kvásek. Přidejte hladkou mouku, sůl, olej a máslo. Přidejte kvásek, a promíchejte ve vláčné těsto. Nechejte vykynout. Zakysanou smetanu promíchejte se solí, pepře a česnekem. Na pánvi opečte anglickou slaninu, přidejte na kolečka nakrájenou cibuli a nechejte cibuli změknout. Až těsto vykyne, rozválejte jej do kruhu, dejte na pečicí papír, potřete základem a přidejte anglickou s cibulí. Dejte do rozehřátí trouby a pečte asi 10 – 15 minut.