E1420 – Acetát škrobu

    • Skóre škodlivosti: 2
    • Skupina: Stabilizátory

    Charakteristika a využití:

    E1420 zařazujeme do skupiny stabilizátorů, ovšem využívá se také jako zahušťovadlo, stejně jako celá řada modifikovaných škrobů. Jako ostatní škroby dokáže stimulovat růst prospěšných bakterií ve střevech a působí tedy podobně jako některá probiotika. Naše tělo škrob rozloží na glukózu. Své využití nachází acetát škrobu v potravinách, jako jsou omáčky, polévky, uzeniny apod.

    Výroba:

    Škroby jsou v potravinářském průmyslu upravovány tak, aby se modifikovaly některé jejich vlastnosti. Tento škrob je díky chemické úpravě (působení anhydridu kyseliny octové a kyseliny adipové na škrobové granule) stabilnější při vyšších teplotách a v prostředí s nízkým PH.

    Vedlejší účinky:

    E1420 nemá negativní vedlejší účinky. Některé se objevily pouze u zvířat, u lidí prokázány nebyly. Při nadměrném užívání může způsobit průjem.

    Přijatelná denní dávka:

    U látky se neuvádí doporučená maximální dávka. V USA i EU je využívání acetátu škrobu povoleno. Nepoužívá se v dětské stravě.

    Diskuze k článku

    Zadejte svůj komentář
    Zadejte své jméno