E127 – Erythrosin (Cl potravinářská červeň 14)

    • Nebezpečnost: 4
    • Skupina: Barviva

    Výroba

    Erythrosin nebo také E127 je synteticky vyráběn z kamenouhelného dehtu a má typickou červenou barvu. Standardní formou tohoto barviva je hnědý prášek, který po smíchání s vodou získá červenou barvu.

    Využití v jídle

    V ČR a EU je jeho využití omezené na třešně, ať už koktejlové nebo do ovocných salátů. Mimo Evropskou unii, např. v USA, je zastoupen v sladkostech – cukrovinkách, želé, oplatkách a limonádách.

    Využití v průmyslu

    Toto barvivo našlo své uplatnění v lékařství jako kontrastní látka při provádění rentgenů, dále pak jako přísada zubních past, léků nebo psích krmiv.

    Nežádoucí účinky

    Pro toto barvivo E127 byly provedeny rozsáhlé studie na myších, které prokázaly vliv na reprodukční a neurologické změny. Není tedy vhodné užívat tuto látku ve velkém množství, může způsobit i mnoho dalších potíží, mezi které se řadí poruchy učení, postižení jater, rozmnožovacích orgánů, srdce, žaludku nebo štítné žlázy, dále astma, horečky a dětská hyperaktivita. Nelze vyloučit možné rakovinotvorné působení.

    Diskuze k článku

    Zadejte svůj komentář
    Zadejte své jméno