- Nebezpečnost: 4
- Skupina: Stabilizátory
Výroba
Polyvinylpyrrolidon, často se vyskytující také pod názvem polyvidon, se využívá jako nosná látka nebo plnidlo. Vyrábí se synteticky polymerací karboxylových kyselin pomocí gamma záření. Tyto látky mají ropný původ.
Využití v jídle
E1202 můžeme v potravinářském průmyslu využít především k výrobě octa a nejrůznějších nápojů, jako je jablečný mošt, vitamínové a sladidlové směsi, nebo u alkoholického piva a vína. V souvislosti s nápoji se tato látka používá také k jejich čiření.
Využití v průmyslu
Mimo potraviny nalezneme polyvidon jako pomocnou látku ve sprejích na vlasy nebo tabletách.
Nežádoucí účinky
Žádné přímé nežádoucí účinky nejsou oficiálně známy, ovšem i zde může problém nastat při odstraňování E1202 z těla ven. Existuje dosud nevyřešené podezření, že stopové množství látky zůstává v organismu nadále, například ve střevních uzlinách, klidně i několik měsíců až let. Přítomnost E1202 v těle může potom způsobit závažné zdravotní obtíže, jako je zvýšená citlivost pokožky, dermatitida, poškození plic či ledvin. Byla provedena i studia na krysách, která dokázala zvýšený potenciál vzniku nádorových onemocnění. Látka je proto potenciálně nebezpečná.
Doplňující informace
V České republice a v rámci celé EU je povoleno používání této látky ve všech potravinách, kromě dětské výživy. Látka je povolena i v USA.