E1102 – Glukosaoxidasa

    • Nebezpečnost: 4
    • Skupina: Modifikované škroby a zahušťovadla

    Výroba

    Běžně se extrahuje z hub aspergillus niger a pennicillium, které se pěstují na melase.

    Využití v jídle

    Užívá se ve snídaňových cereáliích, oříšcích, zvířecích krmivech nebo při výrobě sladidel.

    Využití v průmyslu

    Veškeré její využití nějak s jídlem souvisí, proto i v průmyslu se využívá ke zpracování běžně dostupné mouky, urychluje její zrání, a také ji lze použít jako konzervační prostředek – dokáže vytvořit z hroznového cukru peroxid vodíku. Díky tomu se s ní dá zvyšovat trvanlivost různých výrobků, jako jsou například omáčky nebo nápoje. I doba skladování je s použitím E1102 lepší, podstatně ji zvyšuje, jelikož má schopnost odstranit z potravin nežádoucí glukózu a kyslík.

    Nežádoucí účinky

    E1102 je považována za vesměs bezpečnou látku, avšak při nesprávném použití, nebo když se jen trochu zahřeje, hrozí potenciální nebezpečí pro osoby s alergií.

    Doplňující informace

    Jedná se o alergen. Tato látka není pro potravinářské využití povolená v celé Evropské unii.

    Diskuze k článku

    Zadejte svůj komentář
    Zadejte své jméno