E104 – Chinolinová žluť

    • Nebezpečnost: 3
    • Skupina: Barviva

    Výroba

    Chinolinová žluť se běžně vyrábí umělou cestou, synteticky destilací uhelného dehtu, kostí, alkaloidů, nebo také reakcí acetaldehydu s acetaldehydem nebo formaldehydem.

    Využití v jídle

    E104 je barvivo s typicky zelenožlutou barvou schopné absorbovat vodu. Vyskytuje se v cukrovinkách, jako jsou sušenky, žvýkačky, pudinky nebo koláče, také v omáčkách, hořčicích, mléčných výrobcích a nealkoholických nápojích.

    Využití v průmyslu

    Své místo v průmyslu nachází ve výrobě barviv nebo jako rozpouštědlo pryskyřice. Může se také použít ke konzervaci tkání nebo jiných anatomických preparátů.

    Nežádoucí účinky

    Většina chinolinové žluti, kterou člověk do těla přijme, je vyloučena v nezměněné podobě. Jen velice malé procento se rozloží v trávicím traktu. V laboratorních podmínkách nebyl prokázán žádný nežádoucí účinek na štítnou žlázu nebo jakékoliv karcinogenní činky, přesto stále není naprosto jisté, že je látka bezpečná – na to bylo provedeno příliš málo studií. Pokud jste alergičtí na aspirin, existuje riziko vzniku pseudoalergických reakcí na toto barvivo. Je rovněž možné, že E104 napomáhá vyvolávat hyperaktivitu u dětí, proto existuje dlouhodobě snaha používání tohoto barviva zakázat. V ČR a zemích EU je však povoleno.

    Předchozí článekE107 – Žluť 2G
    Další článek E102 – Tartrazin
    E133 nebo třeba E225? Nejedná se o dálniční exity, ale o nebezpečná éčka, která se v některých potravinách vyskytují. Vylepšování vlastností výrobků je v dnešní době běžnou praxí a vědět, čemu se kvůli svému vlastnímu zdraví vyhnout není rozhodně od věci. Ale kdo se má v té záplavě éček vyznat? Přeci Božka!
    Sdílejte

    Diskuze k článku

    Zadejte svůj komentář
    Zadejte své jméno