E102 – Tartrazin

    • Nebezpečnost: 4
    • Skupina: Barviva

    Výroba

    Toto barvivo můžeme získat pouze umělou cestou, synteticky, z kamenouhelného dehtu.

    Využití v jídle

    E102, neboli tartrazin, je nejčastěji spojován se žlutou barvou v potravinách, jako takový je to však světle oranžový prášek, dobře rozpustný ve vodě i v alkoholu. Tartrazin můžeme běžně nalézt v konzervovaném ovoci, ovocných džusech nebo cukrovinkách, jako je například čokoláda, či ve zmrzlině. Své místo má i v kořeních, hořčici, plechovkových omáčkách, hrášku nebo v polévkách.

    Využití v průmyslu

    V průmyslu se E102 používá v syntetických barvách nebo k barvení léků nebo krmiv pro zvířata.

    Nežádoucí účinky

    Používání tartrazinu se všeobecně snaží kvůli jeho nebezpečnosti omezovat, i tak je ale povolený na území České republiky, stejně jako na území většiny zemí Evropské unie. Přitom celá desetina populace není schopná tartrazin snášet, je to velice častý alergen. Po jeho požití mohou nastat příznaky, které se podobají senné rýmě – kašel, rýma, bolesti hlavy a další. Dostavit se ale může i astma, kopřivka, akné, nebo jiné alergické reakce. Pokud jste alergičtí na aspirin, jste s největší pravděpodobností alergičtí i na tartrazin. Podle výzkumů univerzit je taktéž možné, že je tartrazin potenciální původce kožních nádorů a může stát i za vznikem dětské hyperaktivity při zvýšeném požívání. Obecně se proto doporučuje požívat jej co nejméně, přestože alergií netrpíte.

    Diskuze k článku

    Zadejte svůj komentář
    Zadejte své jméno