- Nebezpečnost: 1
- Skupina: látky zvýrazňující chuť a vůni
Výroba:
E 1505 se získává z kyseliny citrónové za pomoci syntetické cesty.
Využití:
Jde o bezbarvou olejovitou kapalinu bez zápachu. Používá se zejména jako sekvestrant, který váže volné ionty kovů a tím zabraňuje nežádoucím reakcím v těle. Dále se používá jako odpěňovač, což jsou látky, jež zabraňují tvoření pěny nebo jež snižují pěnění. Nejvíce se však užívá jako zvýrazňovač chuti a vůní v potravinách.
Konkrétně ho můžeme najít jako sekvesterant v sušených vejcích a také jako přísada proti žluknutí. Používá se také jako stabilizátor pěn nebo přísada do sprejů na vlasy či do parfémů.
Nežádoucí účinky:
Negativně se v laboratorních testech jater a krve může projevit přítomnost citrátů v těle. V lidském těle se potom dále štěpí na neškodné látky.
Maximální denní dávka:
Hodnota maximální denní dávky u této látky je stanovena na 20 mg na kilogram tělesné hmotnosti.
Doplňující informace:
V České republice, stejně jako v celé Evropské unii se smí E 1505 používat v sušeném vaječném bílku a aromatech. V USA je látka povolena, a dokonce získala status GRAS, což znamená, že je považována za zcela bezpečnou a lidskému tělu nijak neškodící látku.