E 1505 Triethyl-citrát

    • Nebezpečnost: 1
    • Skupina: látky zvýrazňující chuť a vůni

    Výroba:

    E 1505 se získává z kyseliny citrónové za pomoci syntetické cesty.

    Využití:

    Jde o bezbarvou olejovitou kapalinu bez zápachu. Používá se zejména jako sekvestrant, který váže volné ionty kovů a tím zabraňuje nežádoucím reakcím v těle. Dále se používá jako odpěňovač, což jsou látky, jež zabraňují tvoření pěny nebo jež snižují pěnění. Nejvíce se však užívá jako zvýrazňovač chuti a vůní v potravinách.

    Konkrétně ho můžeme najít jako sekvesterant v sušených vejcích a také jako přísada proti žluknutí. Používá se také jako stabilizátor pěn nebo přísada do sprejů na vlasy či do parfémů.

    Nežádoucí účinky:

    Negativně se v laboratorních testech jater a krve může projevit přítomnost citrátů v těle. V lidském těle se potom dále štěpí na neškodné látky. 

    Maximální denní dávka:

    Hodnota maximální denní dávky u této látky je stanovena na 20 mg na kilogram tělesné hmotnosti.

    Doplňující informace:

    V České republice, stejně jako v celé Evropské unii se smí E 1505 používat v sušeném vaječném bílku a aromatech. V USA je látka povolena, a dokonce získala status GRAS, což znamená, že je považována za zcela bezpečnou a lidskému tělu nijak neškodící látku.

    Diskuze k článku

    Zadejte svůj komentář
    Zadejte své jméno