E 1451 Acetylovaný oxidovaný škrob

    • Nebezpečnost: 2
    • Skupina: emulgátory

    Výroba:

    Tato látka se vyrábí upravením klasického škrobu pomocí chlornanu sodného. Upravený škrob poté čeká esterifikace acetanhydridem. Po všech úpravách vznikne bílý prášek ve formě granulí či vloček.

    Využití:

    Nejčastěji se tento škrob využívá v potravinářství ve formě stabilizátoru, díky čemuž si dané látky udrží svoje fyzikálně-chemické vlastnosti. Dále pak jako emulgátor, což umožní tvorbu stejnorodé směsi ze dvou či více jinak nesmísitelných látek. V neposlední řadě se užívá jako zahušťovadlo, čímž zvyšuje viskozitu dané potraviny.

    Najít jej můžeme například v cukrovinkách nebo kečupech. Díky E 1451 je potom kečup tak hustý, jak ho všichni známe. Objevit se ale může i v jiných potravinách, kde se využijí jeho užitečné vlastnosti, například ve vepřové konzervě či jiných látkách, jež si potřebují dlouhodobě udržet svoje vlastnosti.

    Nežádoucí účinky:

    Tento škrob pravděpodobně nezpůsobuje žádné nežádoucí účinky. Byly provedeny velmi podrobné a rozsáhlé testy na krysách, které však naštěstí neobjevily negativní efekty na živý organismus.

    Doplňující informace:

    Jelikož je tento škrob považován za bezpečný, je jeho použití povoleno v celé Evropské unii.

    Diskuze k článku

    Zadejte svůj komentář
    Zadejte své jméno