E 1450 Sodná sůl oktenylsukcinátu škrobu

    • Nebezpečnost: 2
    • Skupina: stabilizátory

    Výroba:

    Tento škrob se vyrábí pomocí úpravy granulí klasického škrobu za pomoci anhydridu kyseliny jantarové.

    Využití:

    Tato látka se používá v potravinářství zejména jako nosič. Proto se nejvíce uplatňuje jako stabilizátor emulzí ve vodě. Ovšem v některých jiných výrobcích může sloužit jako účinný emulgátor, což umožňuje lepší smíchání konkrétních dvou kapalin. Velkou výhodou je také to, že obsahuje negativně nabité anionty, díky čemuž je velmi odolný vůči nízkému pH a také proti vysokým a nízkým teplotám.

    Najít ho můžeme v různých nápojích, například v kokosovém, pohankovém nebo v tom sójovém. Dále také ve vepřové paštice či tuňákovém salátu. Objevuje se ale i v máslech nebo dětské výživě, nicméně v nich pouze ve velmi omezeném množství. Využití tohoto škrobu je velmi časté a v potravinářském průmyslu jej najdeme ve velkém množství výrobků.

    Nežádoucí účinky:

    Nežádoucí účinky u této látky nebyly prokázány, a to ani po rozsáhlých pokusech na zvířatech.

    Maximální denní příjem:

    Hodnota maximální denní dávky u tohoto škrobu není stanovena.

    Doplňující informace:

    E 1450 je považován za bezpečnou látku, a proto je jeho používání v celé Evropské unii povoleno, ovšem až na některé výjimky. Ve Spojených státech amerických je používání rovněž povoleno.

    Diskuze k článku

    Zadejte svůj komentář
    Zadejte své jméno