V důsledku uspěchaného životního stylu, stresu a nevhodné životosprávy se s nadýmáním potýká v posledních letech čím dál více lidí. A to napříč všemi věkovými kategoriemi. Snažíme se své problémy řešit polykáním tablet na lepší a snadnější trávení. Nebo také nosíme volné oblečení, pod kterým schovávají bolavé nafouknuté břicho. Mnohem jednodušší, než se ale muset vyrovnávat s důsledky, je takovým situacím předcházet. Naučte se nadýmání vyhýbat.
Co je to nadýmání?
Nadýmáním neboli plynatostí označujeme tvorbu plynů ve střevě. Nadměrné množství tvorby těchto plynů se nazývá flatulence, její nadměrný únik do okolí pak pojmenováváme meteorismus.
Přestože se nám může zdát, že jde o banální záležitost, není tomu tak. Jde o onemocnění, při kterém mohou lidé trpět silnými bolestmi. Ovšem nadýmání pacienty obvykle mnohem víc trápí po psychologické stránce kvůli jeho sociálním aspektům.
Trapné situace
Problémy jako je nadýmání a plynatost totiž nejdou ve společnosti příliš dobře skrýt a lidé trpící těmito problémy mají velký strach z posměchu a vyčlenění ze společnosti. Tento blok může přerůst v nechuť chodit do společnosti, stranění se lidí, pocit izolace a osamělosti. Bojovat s tímto strachem je velmi těžké. Leckdo z pacientů se k lékaři nikdy nevypraví. Potom ale nikdy nezjistí, jak by si pomohl (často velmi jednoduše) pomoci, ať už změnou jídelníčku, či užíváním léků, které by mu doktor doporučil.
Není tedy radno brát zrovna tyto zdravotní problémy na lehkou váhu, protože rozhodně nejde jen o pocit plnosti, jak bývá nadýmání často popisováno. Může totiž přerůst v mnohem větší životní problém, který se těžko odbourává.
Příčiny nadýmání
Odkud se nadýmání bere? Plyny, které se ve střevech nacházejí, jsou zpravidla dvojího původu – nadměrným polykáním vzduchu (neboli aerofagií) a jako výsledek procesů, které probíhají ve střevech. Na svědomí je ale mohou mít i paraziti.
-
Polykání vzduchu
Je samozřejmostí, že během konzumaci jídla či pití, případně během mluvení, normálně polykáme vzduch. Ovšem jakmile ho do sebe začnete dostávat nadměrné množství, hned máte o problémy postaráno. Jak k tomu dojde? Stačí k tomu pár běžných činností – žvýkání žvýkaček, kouření cigaret či vodních dýmek, okusování nehtů a tužek, cucání tvrdých bonbonů či jiné méně obvyklé zlozvyky, špatně nasazení či upravená rovnátka, nesedící zubní protéza nebo hltání jídla- pokud polykáme velké kusy potravy bez dostatečného rozkousání, zároveň s nimi spolkneme i velké množství vzduchu, které může způsobovat nadýmání.
-
Procesy ve střevech
Pokud člověku chybí enzymy potřebné ke správnému trávení (nebo jsou zastoupeny jen v malém množství), nedochází ke správnému trávení v žaludku a tenkém střevě, ale v e střevě tlustém, kde kvůli bakteriím a kvasinkám vzniká hnilobný proces, jelikož nejde o správné místo, kde se má potrava trávit. Podstata trávení potravy probíhá v tlustém střevě a to formou bakteriálního rozkladu, díky čemuž se tvoří střevní plyny. Nadýmání a plynatost je tak způsobena dysfunkcí těla.
-
Paraziti
I přítomnost nežádoucích návštěvníků může vyvolat nadýmání a s ním související obtíže. Obvykle jde o přemnožené parazity, kteří narušují správnou činnost střev a proces trávení.
Obtíže provázející nadýmání
Ať už trpíte občasným nadýmáním, nebo máte tento problém na denním pořádku, obtíže, které nadýmání provází, bývají v zásadě tytéž. Jde o pocit plnosti a napětí v břiše i střevech. Pokud plyny neodcházejí ven (což poskytuje krátkodobý pocit úlevy), hromadí se v jaterním a slezinovém ohbí tlustého střeva, což vyvolává u pacientů trpících nadýmáním velmi silné bolesti.
Čemu se vyhnout?
Velký vliv na plynatost a trávení mají při občasných problémech vliv také potraviny, které konzumujeme. Ty rizikové můžeme rozdělit do několika skupin podle toho, jak je náš organismus vstřebává a jak nám mohou (zejména citlivějším jedincům) při konzumaci škodit.
-
Normoflatugenní potraviny
Nejmenší zátěží pro organismus jsou potraviny normoflatugenní, které sice mohou člověka podráždit, ale neměly by vést k závažnějším bolestem a nadýmání. Patří sem zejména maso a to jak kuřecí, tak rybí, i libové hovězí. Další součástí této skupiny jsou některé druhy zelené zeleniny, jako je brokolice, hlávkový salát, okurka, avokádo, chřest, olivy, cukiny, ale i květák, rajčata a paprika. Zároveň nesmíme zapomínat ani na ořechy, rýži, chipsy, popkorn, celozrnné sušenky, vejce, nemléčnou čokoládu, ovocnou zmrzlinu a vodu.
-
Středně flatugenní potraviny
Skupina potravin, které už by se měli lidé náchylní k nadýmání raději vyhnout, protože by jim rozhodně nemusela udělat dobře, jsou středně flatugenní potraviny. Patří mezi ně pečivo (zejména chléb), brambory, lilek, jablka a citrusové plody.
-
Extrémně flatugenní potraviny
Mezi nejdráždivější potraviny, které dokáží udělat „horko v břiše“ i normálně správně trávícímu jednici, spadají extrémně flatugenní potraviny. U nich máte nadýmání téměř jisté. Mezi ně řadíme mléko a všechny mléčné výrobky, potraviny s velkým obsahem škrobu, kvasnice, luštěniny a pšeničné klíčky. Z ovoce jmenujme meruňky a švestky včetně švestkového džusu a banány. Pro někoho mohou být extrémně flatugenní potravinou i jablka. Ze zeleninové sekce je nejvíce problematická cibule, celer, kapusta a mrkev.
-
Nápoje
Teplé a perlivé nápoje mohou zvyšovat množství uhličitého v žaludku, což může, stejně jako (v různé míře) flatugenní potraviny vést k nadýmání a v jeho důsledku k plynatosti. Tento problém bývá u mnoha lidí opakovaný po dlouhou dobu, neboť si konzumaci nevhodných nápojů neuvědomují a pijí je stále dál. Pokud možno se tedy vyhněte popíjení silně perlivých limonád a dopřejte si raději bylinkové čaje, které váš stav nezhorší, naopak mohou nadýmání velmi zlepšit.
Jak nadýmání léčit?
Vyrazit s problémy týkajícími se nadýmání, plynatosti a dalších trávicích obtíží k lékaři, rozhodně není ostuda a neměli byste se trápit tím tuto návštěvu oddalovat.
Při chronických problémech vám budou provedena vyšetření, aby se zjistila příčina vašeho zdravotního stavu, nebo vám bude doporučeno přijmout pár opatření, které se týkají stravování a kultury stravování, aby se nadýmání zamezilo. Pokud žijete ve stresujícím životním tempu a obědy hltáte div ne za chůze v nikdy nekončícím spěchu, bude na vás lékař apelovat, abyste si s jídlem dali práci, jedli v klidu a nerušeni, nejlépe u stolu a ne nad počítačem. Pokud si totiž z jídla uděláte patřičný rituál, může vymizet nejedna potíž s nadýmáním způsobená tím, že nekontrolovatelně hltáte.
-
Léky
Dále vám může lékař předepsat léky, díky kterým budete nadýmání a plynatost lépe zvládat. Obvykle jde o flautulentia, které snižují povrchové napětí plynů, dále probiotické přípravky, které pomáhají obnovit správné prostředí a mikroflóru ve střevech a v poslední řadě enzymatické preparáty, které vám usnadní trávení.
Do čeho se ale pustit, pokud se chcete léčit nejen za pomoci lékaře, ale především sami? Máme pro vás několik triků, které váš stav změní k nepoznání.
-
Očistné kúry
Pokud cítíte, že máte střeva zanešená, často bojujete se střevními obtížemi a trpíte nadýmáním, neměli byste s detoxikací organismu váhat. Máte na výběr ze stovek produktů od firem specializujících se na doplňky stravy hubnoucí přípravky, nebo bylinné produkty. Nejprve se ale poraďte s lékařem, zda se nejedná o nějaký závažnější problém, který by bylo potřeba řešit na poli medicíny.
-
Spasmolytika
V případě akutních bolestí nám může pomoci sáhnout po těchto přípravcích, které by měly regulovat křeče a tím nám co nejdříve ulevit, protože kromě tlumení obsahují i analgetika. Nadýmání bude díky nim snesitelnější.
-
Strava
Vyvážená a pestrá strava je základem, bez kterého se při diskuzi o nadýmání neobejdeme. Pokud zjistíme, že na některé potraviny reagujeme extrémně přehnaně, nebo jsme zkrátka obecně více citliví na to, co jíme, než ostatní, zvážíme, zda nám požitek z konzumace konkrétních potravin stojí za problémy, které po jejich snězení následují. V lepším případě je vyloučíme z jídelníčku úplně, pokud si je ale odpírat úplně neumíte, snažte se snížit jejich příjem na nejmenší možnou dávku. Máte-li opravdu citový vztah k některým potravinám, o kterých víte, že vám nedělají dobře, konzumujte je alespoň v syrovém stavu (kdy mají dost sacharidů, díky kterým je trávení snadnější, a které se vařením zničí), anebo připravené na páře.
Co obsahuje správný a vyvážený jídelníček, který dokáže ve střevech vytvořit ideální podmínky pro trávení, abyste se již nadále nadýmáním nemuseli stresovat? Především velké množství vlákniny (té, kterou dokážeme strávit, i nestravitelné) a čerstvou zeleninu raději než tepelně upravenou, protože vařením se může mnoho vitamínů a důležitých látek vypařit. Právě tyto další složky správné stravy – vitamíny, minerální látky a antioxidanty – tvoří zbytek položek v seznamu, které byste neměli rozhodně ignorovat. Aby se tělo dokázalo se všemi procesy správně vypořádat, potřebuje nutně dostatečný přísun živin.
-
Střevní mikroflóra
Pro správné trávení, zažívání a vylučování je velmi důležitá správně vyvážená a fungující střevní mikroflóra, ve které nebude přemnožený počet žádných parazitů a kteří nebudou znesnadňovat procesy, které jsou nutné, aby nedocházelo k nadýmání. Proto je důležité zamezit přítomnosti nežádoucích druhů bakterií a hub. Jak se proti nim bránit? Užívat prebiotika a probiotika! Pokud odmítáte tablety, volte alespoň stravu bohatou na probiotika.
Prevence a babské rady na plynatost
Abyste nemuseli co týden řešit, jaký si vzít prášek na bolest, a jak zařídit, abyste si po obědě mohli jít pokud možno lehnout, vyzbrojte se preventivními opatřeními jak se zbavit nadýmání, které vám mohou pomoci pravidelnost vašich problémů značně snížit.
-
Čaje
Mezi hlavní babské rady jak na plynatost patří pití bylinných čajů, které mají snížit tvorbu plynů, nebo usnadnit jejich odchod z těla. Mezi hlavní trojici v této oblasti patří máta, anýz a fenykl, díky kterým se budete brzy cítit lépe.
-
Koření
Pokud se vám nadýmání pravidelně vrací, pozvěte do své kuchyně to správné koření na dochucování, které vám pomůže nadýmání uvolnit. Zejména kmín, pepř, majoránka, koriandr, bazalka nebo tymián vám v tomto případě budou velmi nápomocni. Některé z nich si dokonce můžete pěstovat sama za oknem!
-
Pryč s bílou moukou
Další babskou radou, jak se zbavit nadýmání, je bílá mouka. Vyhněte se bílé mouce jako takové i výrobkům, které jí obsahují velké množství, protože ta nepatří zrovna mezi potraviny, které by vám ulevily. Z jídelníčku proto vyřaďte kynuté knedlíky, koláče, buchty a další sladké i slané pečivo.
-
Semínka
Jak se ještě jinak zbavit nadýmání? Stejně jako mají na trávení a vyprazdňování velký vliv oříšky, jinak tomu není ani u semínek- ty mohou pozitivně ovlivnit pocit nafouknutí. Jaké druhy konkrétně? Nejlépe pochodíte se slunečnicovými a dýňovými semeny.
-
Byliny
Bylinková zahrádka ještě nikdy nebyla tak užitečná! Stejně jako bazalku, i další byliny vhodné k odbourání plynatosti si můžete nasadit do truhlíku na parapet, aby vám s vaším nadýmáním pomohly. Patří mezi ně čerstvý kopr, listy máty peprné, listy malin, šalvěj lékařská, pelyněk pravý, kozlík lékařský, řebříček nebo černý bez. Ten kvůli jeho velikosti na balkoně asi nevypěstujete, ale můžete vydat k babičce na zahradu, nebo si ho koupit ve formě sirupu.
TIP: Pokud si při akutních obtížích utrhnete a důkladně rozžvýkáte snítku čerstvé petržele, bude vám lépe sotva do pár minut nadýmání rázem zmizí!
Ahoj. Chtěla bych se zeptat na nějaký přírodní lék v prodeji. Např. tento https://drkh.cz/produkt/likokid/
Nemáte s ním někdo zkusenost? Díky