Na dovolené v Chorvatsku, Bulharsku, Rumunsku a dalších státech si dopřáváte spoustu výborných jídel, které chutnají u moře jinak. Připravují je místní a spousta jídel vám tak chutná, že se na ně rok co rok těšíte. Jeden z těchto pokrmů je právě pljeskavica. Co je to pljeskavica? Jak se podává a jak chutná? Jde o výborné jídlo, které se připravuje ze směsi mletého masa, nejčastěji jsou to dva a více druhů – hovězí nebo telecí maso, které je smícháno s vepřovým nebo jehněčím.
Pljeskavica a její obměny
Tento recept se podává v mnoha obměnách. S ajvarem (čalamáda z červených paprik a lilku), v pita chlebu, na talíři s cibulí a ajvarem, s pečenými bramborami a podobně. Na Balkáně jde o velmi chutnou a oblíbenou pochoutku. Balkán je tímto jídlem pověstný, samozřejmě, podobně jako naše svíčková nebo bramborový salát se v každém regionu nebo místě vaří a připravuje trochu jinak. A samozřejmostí je, že zrovna ten jejich recept je přeci ten nejlepší. Chorvatská pljeskavica nebo balkánská pljeskavica? Můžete si pljeskavici připravit také vy doma. Jak na to?
Pljeskavica recept
- ½ kg telecího masa
- ½ kg jehněčího masa
- ½ kg vepřového masa
- ½ kg hovězího masa
- Jarní cibulka
- Ajvar
- Pita chléb
- Sůl
- Mletá pálivá paprika
- Mletý pepř
Všechny druhy masa nakrájejte na menší kousky a namelte v mlýnku, případně v mixéru. Můžete si koupit také maso namleté. Vše promíchejte dohromady, přidejte sůl, pepř, mletou pálivou papriku a jarní cibulku, kterou nakrájejte na kolečka. Z celé směsi začněte tvořit placky oválného tvaru. Jedna by měla vážit cca 200g. Potřete je olejem a pečte na grilu nebo pánvi. Přidejte do pity ajvar a placku a můžete podávat.
Chorvatská pljeskavica
- 600g mletého masa (směs vepřového, hovězího nebo jehněčího)
- 1 vejce
- 1 polévková lžíce plnotučné hořčice
- 1 čajová lžička rajského protlaku
- 2 polévkové lžíce strouhanky
- Sůl
- Mletý pepř
Maso smícháme se solí a pepřem, přidáme všechny výše uvedené ingredience a opět promícháme. Rozdělte na čtyři díly a dejte na hodinku do lednice odpočinout. Tvořte masovou placku na alobalu a poté překlopte na pánev, kde pečte asi čtyři minutky, poté maso obraťte a dopečte.
Pljeskavica se sýrem a ajvarem
- 1 kg mletých mas (vepřové, hovězí, telecí, jehněčí, podle chuti)
- Chilli paprička podle chuti
- 2 cibule
- 200 g ovčího sýra (kaškaval a podobně)
- 2 čajové lžičky soli
- Mletý pepř
- Ajvar (koupíte nebo připravíte doma)
Maso dejte do mísy, přidejte nasekanou chilli papričku a promíchejte. Cibuli nasekejte najemno, masovou směs osolte, opepřete a přidejte cibuli. Opět vše promíchejte, ideálně propracujte rukama, aby bylo maso pohromadě. Dejte na dvě hodinky do lednice. Na alobal dejte placku z masa, přidejte plátek sýra a ze směsi vytvořte druhou placku a dejte přes něj. Spojte a opékejte z obou stran. Podávejte s pečenými bramborami, pita chlebem nebo ajvarem.
Balkánská pljeskavica
- 750 g směsi mletého masa
- Sůl
- 2 jarní cibulky
- Mletá sladká paprika
- Mletý pepř
Maso dejte do mísy, osolte, přidejte pepř a mletou papriku. Jarní cibulku nakrájejte na kolečka a opět přimíchejte do masové směsi. Nechejte vychladit, aby se propojily chutě a poté tvořte menší placičky a pečte na grilu nebo grilovací pánvi.
Srbska pljeskavica recept
- 1 kg mletého hovězího masa
- 1 větší cibule
- 5 stroužků česneku
- 1 – 2 feferonky
- 2 polévkové lžíce polosladké mleté papriky
- 1 čajová lžička vegety
- 1 čajová lžička prášku do pečiva
- Sůl
- Mletý pepř
- Olivový olej
Feferonky a cibuli nakrájejte na drobné kousky a česnek utřete. Vše přidejte k mletému masu a propracujte rukama. Přidejte mletou papriku, vegetu, prášek do pečiva, sůl, pepř a opět promíchejte. Nechejte asi dvě hodiny odpočinout a tvořte placky, které grilujte z obou stran.