Chutná pljeskavica – vyzkoušejte jadranské recepty i vy doma!

Na dovolené v Chorvatsku, Bulharsku, Rumunsku a dalších státech si dopřáváte spoustu výborných jídel, které chutnají u moře jinak. Připravují je místní a spousta jídel vám tak chutná, že se na ně rok co rok těšíte. Jeden z těchto pokrmů je právě pljeskavica. Co je to pljeskavica? Jak se podává a jak chutná? Jde o výborné jídlo, které se připravuje ze směsi mletého masa, nejčastěji jsou to dva a více druhů – hovězí nebo telecí maso, které je smícháno s vepřovým nebo jehněčím.

Pljeskavica a její obměny

Tento recept se podává v mnoha obměnách. S ajvarem (čalamáda z červených paprik a lilku), v pita chlebu, na talíři s cibulí a ajvarem, s pečenými bramborami a podobně. Na Balkáně jde o velmi chutnou a oblíbenou pochoutku. Balkán je tímto jídlem pověstný, samozřejmě, podobně jako naše svíčková nebo bramborový salát se v každém regionu nebo místě vaří a připravuje trochu jinak. A samozřejmostí je, že zrovna ten jejich recept je přeci ten nejlepší. Chorvatská pljeskavica nebo balkánská pljeskavica? Můžete si pljeskavici připravit také vy doma. Jak na to?

Pljeskavica recept

  • ½ kg telecího masa
  • ½ kg jehněčího masa
  • ½ kg vepřového masa
  • ½ kg hovězího masa
  • Jarní cibulka
  • Ajvar
  • Pita chléb
  • Sůl
  • Mletá pálivá paprika
  • Mletý pepř

Všechny druhy masa nakrájejte na menší kousky a namelte v mlýnku, případně v mixéru. Můžete si koupit také maso namleté. Vše promíchejte dohromady, přidejte sůl, pepř, mletou pálivou papriku a jarní cibulku, kterou nakrájejte na kolečka. Z celé směsi začněte tvořit placky oválného tvaru. Jedna by měla vážit cca 200g. Potřete je olejem a pečte na grilu nebo pánvi. Přidejte do pity ajvar a placku a můžete podávat.

Chorvatská pljeskavica

  • 600g mletého masa (směs vepřového, hovězího nebo jehněčího)
  • 1 vejce
  • 1 polévková lžíce plnotučné hořčice
  • 1 čajová lžička rajského protlaku
  • 2 polévkové lžíce strouhanky
  • Sůl
  • Mletý pepř

Maso smícháme se solí a pepřem, přidáme všechny výše uvedené ingredience a opět promícháme. Rozdělte na čtyři díly a dejte na hodinku do lednice odpočinout. Tvořte masovou placku na alobalu a poté překlopte na pánev, kde pečte asi čtyři minutky, poté maso obraťte a dopečte.

Pljeskavica se sýrem a ajvarem

  • 1 kg mletých mas (vepřové, hovězí, telecí, jehněčí, podle chuti)
  • Chilli paprička podle chuti
  • 2 cibule
  • 200 g ovčího sýra (kaškaval a podobně)
  • 2 čajové lžičky soli
  • Mletý pepř
  • Ajvar (koupíte nebo připravíte doma)

Maso dejte do mísy, přidejte nasekanou chilli papričku a promíchejte. Cibuli nasekejte najemno, masovou směs osolte, opepřete a přidejte cibuli. Opět vše promíchejte, ideálně propracujte rukama, aby bylo maso pohromadě. Dejte na dvě hodinky do lednice. Na alobal dejte placku z masa, přidejte plátek sýra a ze směsi vytvořte druhou placku a dejte přes něj. Spojte a opékejte z obou stran. Podávejte s pečenými bramborami, pita chlebem nebo ajvarem.

Balkánská pljeskavica

  • 750 g směsi mletého masa
  • Sůl
  • 2 jarní cibulky
  • Mletá sladká paprika
  • Mletý pepř

Maso dejte do mísy, osolte, přidejte pepř a mletou papriku. Jarní cibulku nakrájejte na kolečka a opět přimíchejte do masové směsi. Nechejte vychladit, aby se propojily chutě a poté tvořte menší placičky a pečte na grilu nebo grilovací pánvi.

Srbska pljeskavica recept

  • 1 kg mletého hovězího masa
  • 1 větší cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 1 – 2 feferonky
  • 2 polévkové lžíce polosladké mleté papriky
  • 1 čajová lžička vegety
  • 1 čajová lžička prášku do pečiva
  • Sůl
  • Mletý pepř
  • Olivový olej

Feferonky a cibuli nakrájejte na drobné kousky a česnek utřete. Vše přidejte k mletému masu a propracujte rukama. Přidejte mletou papriku, vegetu, prášek do pečiva, sůl, pepř a opět promíchejte. Nechejte asi dvě hodiny odpočinout a tvořte placky, které grilujte z obou stran.

Diskuze k článku

Zadejte svůj komentář
Zadejte své jméno