Čevapčiči – směs mletého masa s kořením původem z turkických oblastí

čevapčiči recept

Dnes tak trošku zapomenuté jídlo, které se objevovalo v mnoha školních jídelnách nebo jako oblíbené menu v restauracích. Tento jednoduchý a přitom výborný pokrm byl tak lehce pozapomenut, což je velká škoda. Malé válečky, které se opečou ze všech stran a podávají se nejčastěji s bramborem, jsou vynikající. Mnoho lidí určuje zemi jejich původu Bulharsko, ale není to zcela pravda.

Původ čevapčiči

Čevapčiči vzniklo z původního kebabu a tudíž úplně původně je tento pokrm z turkických oblastí. Dále se pak rozšířilo na Balkán. Objevuje nyní v Bulharsku, ale existuje v několika různých obměnách například v Srbsku, Chorvatsku, Makedonii, Turecku, Bosně a mnoha dalších zemích. Jde o směs mletého masa, které bývá hovězí, jehněčí, vepřové nebo také skopové. Vznik tohoto jídla se připisuje povstalcům z Balkánského poloostrova. Během doby, kdy bojovali, potřebovali jídlo, které bude uděláno rychle, protože se potřebovali přirozeně rychle najíst. Na jehlu napichovali kusy masa a následně jej pekli nad ohněm. To se považuje za první základy vzniku čevapčiči. V původních tvarech se maso servírovalo v plátech, kuličkách nebo také ve formě válečku. Později z toho vzešli malé šišky, které jsou hodně oblíbené. Spousta lidí zná toto jídlo jako smažené na pánvi a podávané s nakrájenou cibulí a hořčicí. Balkánské země většinou přidávají nějaké to koření nebo s grilovanou zeleninou.

Jak se dělá čevapčiči?

Na internetu existuje velká spousta nejrůznějších receptů, stačí zadat recept čevapčiči a výsledků budete mít k dispozici hned několik. Základem bývá nejčastěji mleté maso, ovšem lidé si jej různě upravují, přidávají různá masa nebo přidávají různé koření. Hledáte recept na pravé čevapčiči? Popřípadě hledáte různé alternativy namísto tradičního smažení?

Co budete potřebovat:

  • 500g mletého masa (nejlépe hovězího a skopového, popřípadě můžete použít jehněčí)
  • 1 – 2 polévkové lžíce perlivé minerální vody
  • 1 stroužek čerstvého česneku
  • Sůl
  • Mletý pepř
  • 2 čajové lžičky koření čubrica
  • 2 cibule
  • ½ čajové lžičky jedlé sody
  • Zakysaná smetana k podávání

Jak postupovat:

V misce promíchejte maso s minerální vodou a sodou. Přidejte sůl, mletý pepř, čubricu, česnek a cibuli. Opět vše dobře promíchejte a nechejte masovou směs v lednici odpočinout minimálně čtyři hodiny. Vše se pěkně uleží a ingredience se spojí. Následně ze směsi tvořte menší šišky, které smažte ze všech stran dohněda. Podávejte s brambory nebo pečivem. Čevapčiči se podává s trochou hořčice a proužků cibule.

Čevapčiči na grilu

Čevapčiči se připravuje na grilu
Čevapčiči chutná skvěle, když jej připravíte na grilu.

Pečené maso na grilu je podle mnohých lidí lepší a o něco zdravější varianta tohoto pokrmu. Vyzkoušejte níže přiložený recept s tymiánem a směsí mletého masa, je vynikající!

Co budete potřebovat:

  • 300g mletého hovězího masa
  • 300g mletého vepřového masa
  • 2 kusy cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 polévková lžíce rajského protlaku
  • Sůl
  • Mletý pepř
  • 1 čajová lžička sladké papriky
  • 1 čajová lžička tymiánu

Jak postupovat:

Oba druhy mletého masa dejte do mísy, přidejte cibuli, kterou nakrájíte na drobné kousky, prolisovaný česnek a promíchejte. Přidejte koření – tymián, mletý pepř, papriku a sůl. Opět promíchejte. Nechejte chvíli odležet a poté tvořte stejně velké šišky. Můžete je napíchnout na špejle nebo jehly, popřípadě nechat jen tak. Dejte na gril a z každé strany opékejte asi deset minut. Při grilování přidávejte olej.

Čevapčiči do trouby

Trouba je další z lepších a možná také trochu zdravějších variant, jak si čevapčiči připravit doma. Někdo nemůže smažené jídlo, ale přesto se nechce tohoto jídla vzdát. Vyzkoušejte jej!

Co budete potřebovat:

  • 500g mletého masa
  • 1 polévková lžíce sladké papriky
  • 1 velká cibule
  • Kousek másla
  • Mletý pepř
  • Sůl
  • Worcesterová omáčka
  • 250ml vlažné vody
  • ½ kostky hovězího bujónu
  • 1 čajová lžička sójové omáčky

Jak postupovat:

Cibuli nakrájejte na drobné kousky, osmahněte na troše másla doměkka. V míse smíchejte mleté maso s paprikou, pepřem, solí, worcesterem a cibulkou. Ze směsi začněte tvořit menší šišky, které dávejte do pekáčku, těsně vedle sebe. V horké vodě rozmíchejte půl kostky bujónu se sójovou omáčkou, přidejte k masu a dejte do trouby. Ta by měla být předehřátá na 200 stupňů. Nechejte maso péct 30 minut.

Čevapčiči podle Pohlreicha

Co budete potřebovat:

  • 500g mletého masa (ideálně směs hovězího a vepřového)
  • 1 čajová lžička sladké mleté papriky
  • 2 stroužky česneku
  • 1 cibule
  • Mletý pepř
  • Sůl
  • Špetka pálivé mleté papriky
  • Majoránka
  • Olej

Jak postupovat:

Cibuli nakrájejte na drobné kousky a smíchejte s masovou směsí. Přidejte sladkou mletou papriku, prolisovaný česnek, mletý pepř, sůl, pálivou mletou papriku a nakonec majoránku. Vše pečlivě promíchejte, ideálně rukou. Z masové směsi vytvořte větší čtverec a dejte do lednice vychladit asi na hodinku. Poté ze směsi tvořte menší šišky, které pečte na rozpáleném oleji nebo grilujte. Maso by uvnitř mělo být mírně růžové.

Diskuze k článku

Zadejte svůj komentář
Zadejte své jméno