Bramboráky na různý způsob: Jak si na nich pořádně pochutnat?

Někteří mají s bramboráky spojené dětství na chatě a babičku u plotny, jiní nejlevnější položku na stánku u koupaliště nebo v kempu. Bramboráky jsou v české kuchyni jako doma, přestože je téměř každá rodina na ně brambory připravuje tak trochu jinak. Jak na křehkost bramboráků jako od babičky a jaké druhy bramboráků si můžete z podzimních plodin ukuchtit?

Bramboráky, nebo také cmundy, jsou rozšířené všemi slovanskými národy. Zatímco v Čechách se připravují nejčastěji ve slané variantě a konzumují se buď samotné, nebo jako příloha k (uzenému) masu, se zelím nebo se škvarky, v Německu a Polsku se pěstuje tradice sladkých bramboráků – buď posypaných cukrem, nebo potřených jablečným protlakem.

Pokud zapátráte mezi svými známými, zjistíte, že největší mela ohledně receptu na bramboráky mezi Čechy se vždycky strhne nad otázkou, zda v nich má nebo nemá být uzenina. Vybrali jsme pro vás tři recepty na bramboráky, které uspokojí jak masožravce, tak odpůrce.

Bramboráky jako od babičky

Ingredience

  • 1 kg brambor
  • 2 vejce
  • 120 g hladké mouky
  • 2-3 stroužky česneku
  • 10 ml mléka
  • 150 ml oleje
  • Majoránka
  • Černý mletý pepř
  • Sůl
Bramboráky patří mezi největší českou klasiku.

Postup přípravy

  • Připravíme si syrové brambory, které omyjeme, oškrábeme a nastrouháme. Vodu z nich částečně slijeme.
  • Strouhané brambory osolíme a opepříme.
  • Přidáme vejce a majoránku.
  • S přidáním mouky a mléka vytvoříme těsto. Použijeme tolik mouky a mléka, kolik je nutné, aby bylo těsto tuhé.
  • Na pánvi rozpálíme tuk a na lžíci klademe připravenou bramborovou směs.
  • Směs na pánvi rozetřeme na placku a smažíme po obou stranách do zlatova.
  • Křupavé bramboráky podáváme studené nebo teplé.

TIP: Pokud se vám obyčejné bramboráky začnou po čase zajídat, můžete jejich složení obohatit o nové ingredience podle vašich chutí! Do bramboráku se skvěle hodí přidat pokrájenou kapustu, kousky hub nebo strouhaný sýr.

Bramboráky s uzeným masem

Ingredience

  • 1 kg moučných brambor
  • 200 g uzeného libového masa
  • 2 vejce
  • Mléko
  • 4 – 6 velkých utřených stroužků česneku
  • 4 – 6 lžic hladké mouky
  • 3 – 4 hrstky majoránky (může být sušená nebo čerstvá)
  • Olej nebo sádlo na smažení
  • Sůl a pepř

Postup přípravy

  • Brambory pečlivě oloupeme, omyjeme a osušíme.
  • Do mísy nastrouháme polovinu brambor na jemném a polovinu na hrubém struhadle. Nastrouhané brambory promačkáme, aby pustily vodu se škrobem, kterou odlijeme.
  • Brambory osolíme (a můžeme zakápnout mlékem proti hnědnutí).
  • Vmícháme vajíčko, majoránku, maso, česnek a hladkou mouku.
  • Podle chuti přidáme sůl a pepř.
  • Z důkladně promíchané směsi vytvoříme středně tuhé těsto.
  • Mezitím si na pánvi rozpálíme dostatečné množství oleje, a jakmile začne syčet (můžeme otestovat drobkem z pečiva), naběračkou přikládáme malé dávky směsi. Do tvaru placky můžeme bramborák zploštit vnější stranou naběračky.
  • Pečeme dozlatova po obou stranách.

TIP: Pokud při dokončování skládáte bramboráky na sebe, prokládejte je mezi sebou papírovými utěrkami, které nasáknou zbytečnou mastnotu.

Kromě brambor si na pomoc můžete jako hlavní přísadu bramboráků vzít i zeleninu, jako je například cuketa, dýně, celer, baklažán nebo mrkev. Pokud jsou na vás tyto inovace příliš radikální, zkuste brambory nahradit jen z části, aby bramboráky dostaly jen nový chuťový rozměr!

Cuketové bramboráky

Ingredience

  • 1 větší cuketa
  • 2 vejce
  • 4 stroužky česneku
  • 150 – 200 g hladké mouky
  • Majoránka
  • Sůl
  • Olej ke smažení

    Cukeťáky jsou stejně chutné jako bramborová klasika!

Postup přípravy

  • Cuketu oloupeme, najemno nastrouháme a posolíme.
  • Necháme chvíli odstát, poté vymačkáme vodu.
  • Cuketovou směs promícháme rukama, přidáme mouku, vejce a česnek. Všechno dobře promícháme a spojíme do těsta.
  • Osolíme a ochutíme majoránkou.
  • Na pánvi rozehřejeme olej a lžící na něj lijeme cuketovou směs, kterou tvarujeme do placiček.
  • Cuketové bramboráky opékáme z obou stran dozlatova a podáváme.

Věděli jste, že… bramboráky se stejně dobře jako smažit na pánvi, dají i péct v troubě? Stačí plech vypodložit pečícím papírem nebo vymazat tukem. Doba pečení se odvíjí od teploty trouby, ale můžete počítat zhruba se čtvrt hodinkou na každou stranu bramboráků – po vytažení z nich budou bramboráky jako od babičky! Pokud si tedy chcete zapnout televizi a nemuset stát u plotny kvůli každé placce, dejte rozehřívat troubu a můžete hodit nohy na stůl!

Diskuze k článku

Zadejte svůj komentář
Zadejte své jméno