Že houba na nádobí nemá zůstávat v kuchyňském dřezu ve vodě, to už víme. Podle nové studie University of Furtwangen v Německu ale ukrývá miliony mikrobů včetně blízkým příbuzným bakterie, které způsobují zápal plic a meningitidu. Jedním z mikrobů je Moraxella osloensis způsobující infekci u lidí s oslabenou imunitou, ačkoliv riziko představované touto bakterií nacházející se v houbě je těžké posoudit. Moraxella osloensis také stojí za tvorbou typického zápachu špinavého prádla. Jak se tedy mikrobům bránit?
Častou radou jak se zbavit mikrobů z houby je ji vyvařit nebo použít ocet. Někteří lidé dokonce doporučují vložit houbu do mikrovlnné trouby a odstranit bakterie použitím mikrovln. Překvapivě ale ani tyto rady nezabírají. Ve skutečnosti houby, které byly pravidelně sanovány vykazovaly vyšší procento potenciálně patogenních bakterií než houby, které desinfikovány nebyly. To by mohlo být způsobené tím, že některé bakterii jsou odolnější vůči desinfekci a pokud odstraníme kolonie jiných bakterií, jen vytvoříme prostor pro expanzi těch odolnějších.
„Když se lidé doma snaží vyčistit své kuchyňské houby, často to ještě zhorší.“ tvrdí Dr. Egert. Říká, že vlastně není možné ji dokonale vyčistit a nejlepší radou je houbičku každý týden vyměnit.
Pokud ale neradi tvoříte zbytečný odpad můžete houbičku vyprat v pračce na nejvyšší stupeň. Nezapomeňte použít prací prášek a bělidlo. Potom můžete houby využít na úklid někde, kde s ní neumýváte nádobí, ze kterého jíte. Například pro čištění koupelny bude skvělým pomocníkem.
Si delaji pr
a co takhle koupit novou pračku …na to jste zapomněli????
já to tak dělám a smrad je pryč