7 probiotických potravin, které skvěle působí na vaše střeva

Probiotika jsou pro lidské tělo velkým přínosem, zlepšují rovnováhu střevní mikroflóry, pracují tak zejména ve střevech. Je pozoruhodné, jak moc umí střeva ovlivňovat lidské zdraví. Ve střevech se nacházejí bakterie, které se však označují za „ty dobré“, protože pomáhají lepší funkci střev. Můžete sáhnout po klasických doplňcích stravy nebo můžete vybrat raději probiotické potraviny. Jaké to jsou?

Studené brambory

To jsou ty, které se umyjí, vaří a následně se ochladí. Jde o jeden z nejlepších zdrojů rezistentního (odolného) škrobu. Jde o prebiotikum, které působí na střevní baterie, podporuje ty dobré k růstu. Má mnoho přínosů pro zdraví, zejména pak zvyšuje citlivost na inzulín, pomáhá lidem snížit riziko diabetu.

Kefír

Kefír je pro střeva a střevní mikroflóru rovněž důležitý, je plný probiotik. Studie z roku 2013 zjistila, že může pomoci zmírnit gastrointestinální problémy jako alergie a mít pozitivní vliv na zdraví srdce. Ovšem pozor na kefíry v obchodě, tyto nápoje mohou obsahovat spoustu přidaného cukru, který živí špatné bakterie ve střevech. Raději si pečlivě přečtěte obsah nápoje.

Zelené banány

Většina lidí nechává banány uzrát, ale zelené banány jsou bohaté na zdroj prebiotik, zejména pak rezistentního škrobu. Obsahují také nerozpustnou vlákninu, vitamíny a minerály. Jsou skvělé pro střevní bakterie, pomáhají chránit srdce a kosti.

Kimchi

Jde o korejské národní jídlo, je to pikantní salát, který je připraven z nakládané a kvašené zeleniny a dalších ingrediencí. Poskytují potřebnou dávku vitamínů, vlákniny a antioxidantů. Jedna ze studií kimchi pomáhá chránit před rakovinou, obezitou, zácpou, umí snižovat hladinu cholesterolu, posiluje imunitu.

Kysané zelí

Je výborným zdrojem vitamínu C, vitamínu K, vitamínů skupiny B, draslíku, vápníku, hořčíku, síry, fosforu a mnoha dalších. Jde tak o další skvělé probiotikum, které má navíc i dobré účinky při hubnutí.

Čokoláda

Dokonce i čokoláda umí podpořit růst zdravých střevních bakterií. V jedné studii se ukázalo, že čokoláda chránila dobré bakterie ve střevě a ty následně pomáhaly tělu lépe strávit čokoládu.

Česnek

Česnek je přírodní antibiotikum a kromě dalších skvělých výhod stimuluje bakterie ve střevech. Je nabitý prebiotiky, funguje na nachlazení, pomáhá bránit mnoha gastrointestinálním onemocněním.

Diskuze k článku

Zadejte svůj komentář
Zadejte své jméno